5.9.09

Kömbe





Malzemeler:

  • 3 ölçü yağ, (2 ölçü tereyağı, 1 ölçü zeytinyağı öneriyorum.)
  • 2 ölçü şeker,
  • 1 ölçü su ya da süt.
  • aldığı kadar un
  • Kömbe baharatı (tarçın ağırlıklı olmak üzere 10 kadar baharatın karışımı, bulamayanlar için yalnızca tarçın. )
  • Susam (nam-ı diğer 'küncü')
  • ceviz içi
  • hurma
  • yukarıdaki şekli verebilmek için tahta kömbe kalıbı
Yapılışı:

Yağ olarak tereyağı ve zeytinyağının değişik oranlardaki karışımını kullanabilirsiniz.
2 ölçü tereyağı, 1 ölçü zeytinyağı öneriyorum.
Su bardağı ya da çay bardağı yerine 'ölçü' demem kafanızı karıştırmasın. Hangi kabı kullanırsanız kullanın malzemenin oranı sabittir.
Tereyağını erittikten sonra (taze tereyağı kullananlar suyu buharlaşana kadar iyice kaynatmalılar) yağ, şeker ve sütü derin bir kapta elinizle şeker eriyene kadar karıştırın.
Baharatı ekleyin.
Sonra kurabiye hamuru haline gelene kadar un ekleyin.
Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp doğrayın. Cevizi doğrayıp hurma ile karıştırın.
Ceviz büyüklüğünde bir parça hamuru alıp susama bastırın, tahta kalıba sıkı sıkı bastırarak yayın. Arasına ceviz ve hurma koyarak üstünü hamurla kapatın.
Sert bir yere vurarak hamuru tek parça halinde kalıptan çıkarın.
180 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirin.
Ağzı sıkı sıkı kapalı hava almayan kavanozlarda aylarca bozulmadan saklanır.




Orjinal link tık

Kömbe baharatını hazır bulamayanlar için:

1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı Tarçın
Yarım tatlı kaşığı Mahlep
1 tutam dövülmüş mezeki sakızı
Zencefil
Yenibahar
Karanfil
Son üçünün ölçüsünü bulamadım.

Hiç yorum yok:

 

blogger templates | Make Money Online