21.4.09

İmir Dolması






Şimdilik resmini eklemeye vakit bulabildik..(=

Tarifi daha sonra inşaAllah..

İki arada ancak resmini çekebildik..

-----------

Yazalım artık şu tarifi, gün daha fazla ilerleyip meşgüliyetler artmadan..(=

Malzemeler:

1 kg ince bulgur

1 su bardağı un

Kaynatılmış su ( ölçüsü yok, göz kararı ayarlanacak.)

2 yemek kaşığı tuz ( mümkünse kaya tuzu, diğer göl tuzları hakkında son günlerde aldığım bir mail hassas olduğum gıda hijyeni konusunda huzursuz etti beni..)

Üzerinin sosu için:

3 orta boy kuru soğan ( soğanı ne kadar bol olsa lezzeti artıyor..)

Yarım su bardağı zeytinyağı (Ayçiçek yağından hem daha bereketli hem de sağlığa faydası tartışmasız..)
2 yemek kaşığı salça (salçayı da isteğe göre acı biber salçasıyla karışık ve ölçüyü artırabilirsiniz..)


1 Kilo yoğurt (Bol yoğurtlu sevenler artırabilir ölçüyü.)

5-6 diş sarımsak

Yapılışı:

Genişce bir derin tepsiye bulguru dökün..Kaya tuzu kullanacaksanız kaynamış sıcak suda eritip, bulgurun üzerine gezdirin..Kaşıkla karıştırın suyu gezdirirken..2-3 su bardağı kadar olabilir bu su..Tahmini ölçü..Az bekleyip hem bulgur yumuşayıp hem soğuyunca elinizle yoğurun ..Avucunuzda sıkınca birbirine yumuşak yapışma kıvamına gelene kadar azar azar su ekleyin.Ayarı tutturmanıza bağlı bu..Yeterince yumuşayınca, üzerine elekle unu gezdirin..Un mikdarınıda gene göz kararı artırabilirsiniz..Un dağılmaması için dolmaların..Avuçla sıkıldığında yapışıyorsa birbirine kıvama gelmiştir..Bir tabakta az suya elinizi batırak, fındıktan az büyük dolmalar yuvarlayın.Yuvarlanmış dolmalar üzerine elekle üzerini örtecek kadar un serpip, tepsiyi sallayın dolmalara bulanması için unu..

Yuvarlama bitince, soğanları incecik kıyın..Bir tavada orta ateşte yanmadan kızartarak kavurun. Ben soğanı evvelce doğrayıp çok kısık ateşte kapağı kapalı tavada kendi haline kavrulmaya bırakıyorum..Yağ yanınca hem tadı bozuluyor hem de malûm kanser riski artıyor gıdaların..Kavrulmuş soğana salçayı ilave edip onu da yağa rengini verene kadar kavurun.

Sıra geldi dolmaların haşlanmasına..Büyükçe bir tencereye dolmaların üzerini 3 parmak kadar örtecek kaynamış suyu koyun. Bulgurun ölçüsüne göre takriben 1 buçuk litre..Tuzunu ayarlayıp, kaynayan suya dolmaları dökün..20 dakika kadar bir iki taşım pişirin..

Pişen dolmaları kevgirde süzün..(suyunu çöpe dökmeyin, mercimek çorbası için kullanabilirsiniz..(= ) Yemek tabaklarına taksim edip, üzerine bol sarımsaklı yoğurdu gezdirin..Daha üste de soğanlı yağı..Aceleyle ancak bu kadar yazabildim..(=

Afiyet olsun..



7 yorum:

umut~~hüzün dedi ki...

ooo bu ne ablacim yaaaa:)
cok lezaiz gorunyooama.. biran once tarif gerek..cennetkokusu bunu yapmali:)
sevgiler..

TAZE NANE dedi ki...

NE GUZEL GORUNUYOR CANIM
ELLERINE SAGLIK MISS GIBI OLMUS
SEVGILER

"Kul" dedi ki...

Teşekkürler hamarat hanımlar..(=

Bir fırsatını bulsam da tarifini de yazsam..(=

Leyya dedi ki...

merhaba.tepedeki resmi görünce aklıma bu sabahki kahvaltımız geldi))eşim oturmuş peynir,bal,tereyağ ,ekmek ve çaydan oluşan kahvaltısını yaparken yakınlarımızdan bir konuk geliverdi.masayı görünce o hoooo siz buna kahvaltı mı diyorsunuz ,kuş sütü bile yok deyince ''aklı midesinde olanın değeri karnından çıkan kadardır ''düsturunu hatırlattık kendisine))gülüştük))
biz yuvarlamayı yazın sıcak günlerinde soğuk soğuk severek yerdik annem yapınca tabii))selametle kalın arkadaşım.

"Kul" dedi ki...

''aklı midesinde olanın değeri karnından çıkan kadardır"

Müthiş bir düstur..Can sağ olduktan sonra kuru ekmeğin bile tadı ballanır..Bunu bilemiyoruz bazen işte..

Bu arada yorum için teşekkürler..(=

Baki selamlar..

havvanur dedi ki...

YORESEL SANIRIMM TADMADIGIM Bİ TAD AMA YEMEK LAZIM GÖRÜNTÜ MUHTEŞEM İMİRİN SEVGİLERR FONDAKİ İNSANI UAZAKLARA GÖTÜRÜYORR:))GÜLPEMPEEEEEEEE ANAM AKLIMA GLEDİ UMRDELKER BABACIGIMLA :(((

zeynebinsofrası dedi ki...

s.a ellerinize sağlık.Tam benim damak tadıma uygun bir tarif.Bulgurlu herşeye bayılıyorum.Bloglarınızı bugün keşfettim.üçüde çok güzel.Rabbim devamını getirsin inşallah...

 

blogger templates | Make Money Online