1.1.09

Marmelatlar



9. Ayva Marmelatı

Ayva marmelatı en sevilen marmelatlardan biridir. Önce ayvaların tüyleri bir bezle veya bir çuval parçası ile ovularak temizlenir. Sonra bol su ile yıkanır. Keskin bir bıçakla dörde bölünür. Çekirdek evleri çıkarılır ve dilimlenir. Ayvalar kapaklı bir tencereye konularak 1 kilogram ayva için 1,5 bardak su içinde kaynatılarak ayvaların yumuşaması temin edilir. Yumuşayan ayvalar kevgirden geçirilerek ezmesi yapılır.

Ayva marmeladı hazırlanırken;

1 kilogram ayva ezmesi,

800-1000 gram şeker,

1 limon suyu veya 1 gram limon tuzu kullanılır.

Ezme pişirme tenceresine konarak ısıtılır. Şekeri parti parti konur. Devamlı olarak karıştırılır. Pişirmenin konuna doğru limon suyu ve~a limon tuzu ilave edilir. 1-2 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan indirilir. Sıcak olarak temiz ve kuru kaplara doldurulur.


5. Elma Marmelatı

Olgun ve kokulu elmalar marmelat için en iyi olanıdır. Elmalar çok iyi yıkanır, dilimlenerek çekirdek evleri çıkarılır. Dilimlenen elmaların üzerine çıkıncaya kadar su ilave edilerek kaynatılıp, pişirilir. Elmalar ezilecek hale gelince ateşten indirilir. Kevgirden veya ezme makinasından geçirilerek ezmesi elde edilir.

Elma marmeladı hazırlanırken;

1 kg. elma ezmesi,

600-750 gr. şeker,

1 limon suyu veya 1 gr. limon tuzu kullanılır.

Ezme pişirme tenceresine konur. Kuvvetli ateş üzerinde ısıtılıp pişirilirken şeker parti parti konur. Devamlı karıştırılarak istenilen kıvama gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirilmeden önce limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika daha pişirilip, ateşten alınır. Sıcak halde temiz ve kuru kaplara doldurulur.

www.erzurum-tarim.gov.tr

Hiç yorum yok:

 

blogger templates | Make Money Online