4.5.11

Peynir salamurası


Önce taze köy peynirlerini kahvaltılık ölçülerde büyükçe parçalar halinde dilimleyip, hava almayacak bir kab içinde peynirin sücük dediğimiz sarı suyu sızması için buzdolabında bir gün bekletiyoruz. Bu işlemi salamura suyundaki tuz oranının bozulmaması için yapıyoruz.. Peynir salamura suyunu bu sızmaya deavm eden sücük bozar.

Salamura suyu için 2 litre kaynatılıp soğutulmuş içme suyu ile ( kesinlikle musluk suyu kullanmayın, klorlanmış şebeke suyu salamura tadını bozar )1 buçuk su bardağı iri salamura tuzunu karıştırıp eritiyoruz. Yıkayıp kuruladığımız bir yumurtayı bu suyun içine bırakıp salamura tuzunun yeterli olup olmadığını kontrol ediyoruz.  Yumurta su üzerine çıkıp 50 kuruşluklar çapında bir kısmı su üzerinde kalmışsa tuz ayarı tam demektir. Yumurtanın su üzerinde kalan kısmı 50 kuruşluktan küçükse birer kaşık tuz atıp karıştırarak ve yumurtayla kontrol ederek salamura ayarına getiriyoruz.

Büyükçe bir cam kavanoza sücüğü çıkıp tekrar yıkadığımız dilimleri sıkıca yerleştiriyoruz. Üzerine salamura suyunu döküp, kavanozu serin ve güneş görmeyen bir yerde saklıyoruz.

(Her tür salamurada Paşabahçe'nin 5 litrelik hava almayan iç kapağı olan kavanozunu tercih ediyorum. )

Hiç yorum yok:

 

blogger templates | Make Money Online