9.5.09

MİLFÖY HAMURU

Tarifini çok uzun zaman evvel netten bir siteden bulup,(şimdi hatırlayamadığım) milföy hamurunu bu sıra denemeyi düşündüğümden, dosyadan çıkarayım artık dedim..(=

Link veremiyorum maalesef ki kaydetmemişim o zaman..)=


MİLFÖY HAMURU

Aşağıdaki ölçülerle 16 yaprak milföy hamuru elde ediyorsunuz. Ben yapraklarımı biraz büyük yapıp 8 adet elde etmiştim. Siz ölçüleri ihtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 kg tereyağı (hehe. korktunuz değil mi. Milföy hamurunun pişerken kat kat açılmasını, donmasını ve çözülmesini ve bu kadar lezzetli olmasını içindeki tereyağı sağlıyor. Hem tereyağı bütün hamurların pişince daha çıtır çıtır olmasını sağlar. Tercih sizin.)
  • 1 kg böreklik un (söke’nin böreklik ununu tavsiye ederim, çok güzel sonuç verdi.) Ek olarak yaklaşık 500 gr. un da hamuru açma işlemlerinde kullanıyoruz.
  • 2,5 su bardağı çok soğuk su
  • 1,5 yemek kaşığı tuz (kaşığın üzerini düzleyin, tepeleme olmasın.)
  • 1 yemek kaşığı sirke

Yapılışı

  • ADIM 1 - Öncelikle 3 paket margarini buzdolabından çıkarın, 1 paketi kullanana kadar buzdolabında bekletin. Hamuru hazırlarken kullandığımız malzemelerin soğuk olması gerekiyor. 750 gr. tereyağını ufak küpler halinde keserek hamur hazırlayacağınız derin ve geniş kaba aktarın. Tuz, sirke ve soğuk suyu ekleyerek elinizle tereyağı bulamaç haline gelene kadar karıştırın. İşlemi yaparken çok fazla mıncıklayarak tereyağının elinizin sıcaklığıyla erimemesine özen gösterin. Eriyen tereyağı daha fazla un isteyecek, bu da hamurun kıvamını ve elde edeceğiniz sonucu kötü etkileyecektir. Dilerseniz eliniz yerine el blenderı kullanın, ben öyle yaptım. Böylece tereyağının düşük ısısını korursunuz.

  • ADIM 2 - Elde ettiğiniz karışıma 500 gr. un ekleyin. Elinizle hafifçe yoğurmaya başlayın. Hamur toparlanınca (elinize yapışan bir kıvamda olacak) unlanmış tezgaha alın ve kalan 500 gr. unu ekleyerek yoğurmaya devam edin.
  • Yoğurduğunuz hamuru, geniş bir fırın tepsisinin boyutlarına uygun bir şekilde açın ve unladığınız tepsiye yerleştirerek buzdolabına kaldırın. 1 saat buzdolabında üzeri örtülmüş şekilde bekletin.
  • ADIM 3 - Hamuru buzdolabından alıp unlanmış tezgaha ters çevirerek koyun ve üzerine resimde gördüğünüz gibi artı şeklinde derince bir kesik yapın. Kalan bir paket margarini ince parçalara kesip hamurun yarısını kaplayacak şekilde hamurun üzerine yerleştirin. (bu aşamada ben üşendiğim için yapmadım ama siz bence yağı iki yağlı kağıt ya da stretch film arasına alıp merdaneyle hamurun inceliğine getirip hamurun üzerine öyle koyun. Böylece yoğururken yağ parçalarını hamura yedirmek kolaylaşır. Yağı stretch filmin ya da yağlı kağıdın arasında inceltmek çok kolay.) Neyse, yağı hamurun üzerine koyduktan sonra hamurun diğer yarısını yağın üzerine gelecek şekilde kapatın ve kenarlarını elinizle bastırın. Bu haliyle tekrar unlanmış tepsiye alın ve bir saat daha üzerini örtüp buzdolabında bekletin.
  • ADIM 4 - Hamuru buzdolabından alın, yine unlanmış tezgaha ters çevirip yerleştirin. İçindeki yağı hamura yedirmek için merdaneyle önce bir yüzünü açın, daha sonra hamuru iki ye katlayıp ters çevirerek diğer yüzünü açın. Bu işlemden sonra hamurun yanlardaki iki ucunu ortada birleşecek şekilde resimde görüldüğü gibi katlayın, daha sonra da kat yeri içerde kalacak şekilde bir kez daha katlayın. Dört kat elde etmiş olacaksınız böylece. Resimde sanırım daha açık görebilirsiniz. Bu şekilde hamuru unlanmış tepsiye tekrar koyun ve bir saat daha üzerini örtüp buzdolabında bekletin.
  • ADIM 5 - Hamuru buzdolabından alarak bir önceki adımı tekrarlayın ve 1 saat daha bekletin.
  • ADIM 6 - Hamuru buzdolabından alarak bir önceki adımı tekrarlayın ve 1 saat daha bekletin.
  • ADIM 7 - Hamuru buzdolabından çıkarın ve unlanmış tezgahta tekrar açın. Açtığınız hamuru rulo şeklinde sarın ve 16 eşit parçaya ayırın. (Ben 8 parça yaptım, 8 adet geniş hamur yaprağım olsun diye)
  • ADIM 8 - Hamur parçalarının her birini teker teker buzdolabından çıkarıp milföy yaprağı inceliğinde açın, stretch filmle içinde hava kalmayacak şekilde kaplayarak derin dondurucuya kaldırın. Hamurların birini açarken diğerleri dolapta dursun. Kullanmadığınız hamurları oda sıcaklığında bekletmeyin. Çözülüp tekrar dondurulan hamur bozulur.

  • Önemli not: Hamuru açarken üzerine serptiğiniz unları katlama yaparken mutlaka elinizle ya da bir fırçayla hamurun üzerinden silin, aksi takdirde unlar gri topaklar halinde hamura yapışacak ve pişerken hamurun kabarmasını olumsuz etkileyecektir.






Bu işlemleri teker teker anlattığım gibi uygularsanız sonucundan memnun kalacağınızı düşünüyorum. Aşağıdaki ve en üstteki resimlerde bu tarifle yaptığım hamuru kullanarak hazırladığım milföy çubuk ve böreklerini görebilirsiniz. Evet uzun sürüyor, evet belki biraz yorucu ama emek harcanarak yapılan herşeyin tadı ayrı güzel. Yaptıklarınızın tadının harika olmasının yanı sıra, alacağınız başka bir tat da, kendinizle duyacağınız gurur. Ayrıca hamurlarla haşır neşir olmak stres atar. Bire bir!



2 yorum:

sinarana dedi ki...

eline sağlık ablaccım:)

bende daha dün çilekli milföy yaptım:) ama hazır hamurundan..

sevgilerimle..

Kul dedi ki...

Keçeli zaten senin tarifi gördüm burda güncellediğinde..(=

Ordan ilham oldu:

"Yahu bir yerlerde dosyada milföy tarifi vardı..nerde..?" diye..

Aradım ekledim sayende..

Nura emanetsin..

 

blogger templates | Make Money Online