13.5.09

Elma Sirkesi

    • Elma Sirkesi
  • Öncelikle kullanacağınız elmaları çok iyi yıkayın.Elmaları kabukları ve çekirdekleri ile dilimleyip,yumuşayana dek üzerini geçecek kadar suda pişirin.Bir süzgeçle ezmeden tüm suyunu süzün.Ilıyan suyu,çok iyi temizlenmiş ve kurulanmış,büyükçe bir kavanoz(veya tahta küp) dökün.(Annem posa kısmını bu şekilde süzerek alır ama posasıda eklenerek konulabilir)
  • 1 su bardağı elma sirkesini(özellikle ev yapımı bulunursa daha iyi olur) maya olarak içerisine ilave edin.1 yemek kaşığı tuz ve 1 çay bardağı nohut ekleyin.
  • Ara sıra evde arta kalan ve çürümeye yüz tutmuş elmaların çürük kısımlarını alıp bu şekilde hazırlayıp yine suyunu buna ilave edin.
  • Arta kalan şeker şerbetlerini,reçel artıklarını(tüketilmeyen) çok az sulandırıp,kavanoza ilave edin.Lezzet verir.
  • Kavanozu 18-25 ºC sıcaklıkta doğrudan güneş almayan havadar bir yerde bekletin.Ağzını ilk iki hafta hava alabilecek şekilde,ama dış etmenlerden koruyacak bir sıkı tülbent parçası ile kapatın.Bu sürede hareket ettirmeyiniz.Daha sonraki haftalarda üzerine bu şekilde iken tam oturtmadan kapağını örtün(bir şekilde yine hava ile teması sağlanmalı)
  • Yaklaşık 8-10 ayda sirkeniz olgunlaşacaktır.Bu süre tabi ,üzerine eklediğiniz her malzeme ile uzayacak veya kısalacaktır(eklediğiniz her malzemenin steril olmasına dikkat ediniz)
  • Eğer daha çabuk olmasını dilerseniz bir kerede doldurup ilave etmeyin.Bu da en az 8-10 hafta sürecektir. Posaları ile hazırladıysanız;bu süre sonunda sık sık kontrol edilip,eğer olgunlaştı ise fermantasyonun sürmemesi yani gittikçe keskinleşmemesi süzgeçten geçirilir.
  • Sirkeniz olgunlaştığında, kullanmadan önce,üzerinde oluşan sirke anası denilen kaygan ve saydam bir tabakayı alın.
  • Eğer elmaları pişirmeden yapmak istiyorum derseniz:elmaların suyunu çıkarıp(meyve sıkacağı da çok iyi yınıp dezenfekte edilmeli) posasıyla birlikte kavanozlanır ve diğer işlemler aynen tekrarlanır.Birkaç hafta sonra üzerindeki duru su süzülüp başka bir kavanoza alınır.Üzeri tülbetlenip olgunlaşması beklenir.


Not:Piyasada doğal diye satılan elma sirkelerinin içinde kanser yapan E223 ya da E224 maddeleri var.Özellikle zayıflamak ve birçok hastalığa sifa bulmak için bal ile karıştırılarak içilen elma sirkenizi kendiniz yapmanızda yarar var.

Orjinal link: defneyaprağı.com


2 yorum:

zeynebinsofrası dedi ki...

s.a bugünde yine çok faydalı bir bilgiyi paylaşmışsın Allah razı olsun ama elma miktarı yazmıyo.Onuda yazarsan çok iyi olur.Aslında katkı maddeli hazır hiçbirşey tüketmememiz lazım ama elimizden geldiği kadar artık.

Kul dedi ki...

Ve aleykümselam kardeşim..

Alıntı yaptığım için, miktarı galiba kendim evde deneyince yazabilirim inşaAllah..

Araştırıyorum gerçi hâl3a nette..

Çünkü en son aldığım Doğanay marka elma sirkesi, saçlar için kepek yapmasın diye kullanırken, ailece kepek musallat etti bize..

Malûm son durulama suyuna elma sirkesi eklemek parlatır saçı normalde..

Bu aksi tesir yaptı ve kafaya taktık "sirkeyi de evde yapalım bari" diye..

Üzüm sirkesi zaten 3 yıldır sokmuyorum eve..

Şarap fabrikalarının bozulmuş şarapları, sirke fabrikalarına satıldığını okudum netten..

Tiksinti geldi piyasadaki üzüm sirkelerine..

İnsanımızda iman o kadar eksilmiş ki, üreticiler de hele zararları telafi olmaz halde emniyeti bozuyor..

Şaştık neye güvenip eve sokacağımızı..

Baki selamlar..

 

blogger templates | Make Money Online