4.1.09

Çıtır Çıtır Sıcacık Ramazan Pidesi

Malzemeler :

2,5 su bardağı beyaz un

3 çorba kaşığı kepekli un(silme)

1,5 su bardağı süt(ılık)

1 çorba kaşığı sıvı yağ(zeytinyağı veya ayçiçek ya da mısırözü olabilir)

1,5 tatlı kaşığı tuz

1 çorba kaşığı toz şeker

1 paket İnstant Maya(toz halinde oluyor, vanilya paketleri gibi paketlerde)

Üzerine sürmek için :

1 yumurta sarısı

Yarım çay bardağı süt,

2 çorba kaşığı sıvı yağ

Üzerine ekmek için :

Çörek otu

Susam

Tepsiye ve hamurun kenarlarına ekmek için :

Bolca kepek( Diyet ürünlerin müslileni raflarında kutuda bulabilirsiniz. Açık olarak bulamadım ancak bulunursa çok daha hesaplı olur sanırım)

(Kepek pidenin en önemli malzemesi.. Kutu şeklinde olanlardan aldım ve 15 gün kullandım. İlk zamanlar çok ektiğim için fazla kullanmıştım. 25 gün, hatta bir ay boyunca dahi idareli kullanılsa yeterli gelir. Bir kutu kepek sanırım 2 liraydı)

Yapılışı :

Unumuzu, mayamızı, tuz ve şekerimizi derince bir kaba alalıp karıştıralım(birlikte elerseniz daha da güzel olur).

Ortasını havuz gibi açalım ve sıvı yağımız ile ılık sütümüzü ortaya dökelim.

Mikserimizin hamur yoğurma ucu ile hamurumuzu yoğrumaya başlayalım.

Önce orta hızda biraz karıştırdıktan sonra, en yüksek hızda yoğurmayı sürdürelim. Hamuru yoğururken, ortadaki malzemeyi iyice karıştırıp, kenarlardan unu azar azar alarak yoğurmaya özen gösterelim.

Yaklaşık olarak 5 dakika kadar güzelce yoğrulan hamurumuzun üzerine yüksekçe bir kapak kapatıp(isterseniz bu aşamada sofra bezine de sarabilirsiniz) ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım. İsterseniz ılıtılmış fırında da sofra bezine sararak ya da kapağını kapattıktan sonra olduğu gibi koyarak mayalayabilirsiniz.

Bu arada, üzerine sürmek için harcımızı hazırlayabiliriz. Bir yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, yarım çay bardağı sütü bir kasede çırpalım. Bu karışımın ılık olması gerekiyor. Bunun için hamurun mayalanmasına yakın cezvede ısıtabilirsiniz. Yalnız, cezvenin başından ayrılmayın, sadece ılık olacak kadar ısıtın ve ılınınca yeniden kaseye alın.

1 saatlik sürenin sonunda, hamurumuz iki - üç misli kabarmış olacak inşaallah.

Bu aşamada, bir tahta kaşık yardımı ile, hamurumuzun nazikçe gazını alalım. Ancak çok bastırmadan hafifçe almaya özen gösterelim.

Ardından pide hamurumuzu bolca kepek serptiğimiz teflon tepsimizin tam ortasına alalım. Eğer teflon tepsi kullanmıyorsanız, tepsiyi önceden kepekli unla unlayabilirsiniz. Tepsinize bu şekilde de yapışacağını düşünüyorsanız eğer, önceden biraz margarin ile yağladıktan sonra kepek ve kepek ununu serpebilirsiniz. İnşaallah bu şekilde yapışma riski ortadan kalkmış olur.

Tepsimize aldığımız pide hamurumuza şekil verebilmek için, önceden hazırladığımız yumurtalı, sütlü ve sıvı yağlı ılık karışıma ellerimizi batırıyoruz. Elimizi batırdığımız bu üst harcından da biraz alarak, pidemize süre süre şekil veriyoruz. Şekli verme aşamasında, ortada toplu halde duran pide hamurunu elimizle biraz sağa sola doğru hadidçe, nazikçe bastırarak genişletiyoruz ancak çok fazla değil. Sadece düzleşmiş ve çok az da genişlemiş olmalı, fazlası değil.. Ardından, şekil verdiğimiz hamurun üzerine her yerine gelecek şekilde üst harcından bolca sürüyoruz. Harçtan kalırsa, diğer pidelerin yapımında kullanabilirsiniz. Bolca sürereken, tepsiye fazlaca akacak şekilde değil, bol bol her yerine gelecek şekilde sürelim. Elimiz ile üzerine sıvazlar gibi sürebiliriz = )

Pidemizin şekil işlemi sona erdiğinde, pidenin kenarlarına da kepek serpelim. Özellikle pidenin kenarının bittiği yerde tepsiye de serpelim ki, pidemiz yanlara doğru fazla yayılmasın.

Üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz

Üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz

Üzerine ortaya gelecek şekilde susam ve çörekotu serptikten sonra, tepsimizi yüksekçe bir kapak ile örtüp, yine sarıp sarmalayalım ve 1 saat kadar daha, pide hamurumuz bir misli kabarana kadar tepsi mayası için bekletelim. Tepsinin üzerine başka bir tepsi kapamak sureti ile kapak yapabilirsiniz. Dikkat etmemiz gereken tek şey; tepsiye kapka kapatırken, yüksekçe bir kapak kapatmalıyız ki, pide kabardığında kapağa değip sönmesin. Tepsimizden 2cm kadar yükseklikte bir tepsi olabilir.

Tepsi mayası olan pide hamurumuzu, 200 derecede ısıtılmış fırınımızın orta rafına yerleştirelim(Turboyu çalıştırmayın, statik fırında pişirin)

Yaklaşık olarak 15- 20 dakika da pidemiz pişecektir inşaallah. Üzeri nar gibi kızarınca çıkartıp bakalım, elimiz ile pideye tık tık diye vurduğumuzda tok bir ses çıkıyorsa ve üzeri de güzelce kızarmışsa, pişmiş demektir.

Üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz

Pidemizi fırından çıkardıktan bir iki dakika kadar sonra bir tel üzerinde ılınmaya bırakalım.

Üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz

2 saat mayalanma süresi, 10 - 15 dakika hazırlanma ve ılınma süreleri, son olarak da 15 dakikalık pişme süresi ile yapmaya başladığımızdan itibaren toplam 2,5 saat�lik bir süre sonra pidemiz yenilmeye hazır hale gelmiş oldu inşaallah.

İftardan 2,5 - 3 saat önce pideyi yapmaya başlarsanız, iftarda sıcacık ev yapımı Ramazan Pidesi yiyebilirisniz. Daha önceden de hazır edip, iftara yakın sıcak fırında(180 derece) 4 - 5 dakika(orta raf) ısıtırsanız, fırından ilk çıktığı çıtır çıtır haline geri dönüyor.


Cennet sofraları duası ile..

Afiyet Olsun..


www.hanimlar.com

Hiç yorum yok:

 

blogger templates | Make Money Online